Energy solutions blog

Zonnepanelen: alles wat u moet weten

by Elaine Prescott

De kans is groot dat u er al ooit eens over hebt nagedacht: het plaatsen van zonnepanelen. Niet alleen is het een vorm van natuurlijke energie maar ze schijnen jaar na jaar nog aan populariteit te winnen. Hoe komt dat eigenlijk? En klopt het dan ook wel dat zonnepanelen zo positief zijn als ze in het nieuws gebracht worden? Hoog tijd om de voor- en nadelen eens op een rijtje te zetten. 

De grote voordelen - Laten we even een open deur intrappen. Het grote voordeel aan zonnepanelen is dat de stroom die je dankzij de apparaten kunt opwekken geheel gratis is. De zon schijnt en u wekt energie op zonder diep in de buidel te tasten. Komt daar nog eens bij dat zonnepanelen geen broeikasgassen veroorzaken en dan ook een positief effect hebben op het milieu in vergelijking met traditionele manieren van energieopwekking. Met zonnepanelen bent u in feite uw steentje bij aan het dragen aan een betere aarde. Wat overigens maar al te vaak vergeten wordt in het rijtje voordelen van zonnepanelen: het feit dat er nauwelijks slijtage op kan komen en ze uitzonderlijk betrouwbaar zijn. Zonnepanelen bestaan immers uit vaste onderdelen die niet meer nodig hebben dan een regelmatige schoonmaakbeurt. Doet u dit plichtsgetrouw dan kunt u erop rekenen dat een zonnepaneel tot wel 20 jaar lang dienst kan doen. Ten slotte valt het te vermelden dat de waarde van een woning toeneemt na het plaatsen van zonnepanelen en ze bij vervanging voor 90% gerecycled kunnen worden. 

Zonnepanelen: ook nadelen? Of iets met enkel maar voordelen? - Dat bestaat natuurlijk niet maar zonnepanelen komen zeker wel in de buurt. De grootste nadelen zijn eigenlijk voornamelijk te vinden op esthetisch vlak. Heel wat mensen vinden het gewoon niet mooi om zo'n bende panelen op het dak te hebben. Bovendien zijn er ook wel enkele voorwaarden vereist voor u zonnepalen op uw dak kunt leggen. Het plaatsen van de apparaten is gewoon niet altijd mogelijk doordat het dak aan de verkeerde kant van het huis zit, een aparte vorm heeft of dergelijke complicaties. Wat ook afschrikwekkend kan werken voor veel mensen: het feit dat er een relatief grote investering mee gepaard gaat. Op lange termijn is het zo dat de kosten afnemen dankzij de gratis energie die u opwekt maar op korte termijn neemt het wel een behoorlijk budget in beslag en ook de verzekering van uw huis kan duurder worden. Een laatste nadeel ten slotte? Het feit dat de panelen regelmatig schoongemaakt en gecontroleerd moeten worden. Een proces dat vanzelfsprekend niet altijd even leuk is.

Na het lezen van dit artikel benieuwd geraakt naar een (online) speciaalzaak dat zonnepanelen aanbiedt? Kijk dan eens op De Solar Store.

Delen